Soittotekniikka

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa musisointitaidon elementtejä käsittelevässä blogisarjassa.

Hyvä tekniikka. Mitä se on?

Hyvän soittotekniikan tavoite on minimoida sellaiset kehon liikeradat ja lihasjännittymät, jotka vastustavat soittotehtävästä suoriutumista. Kun kukin lihas tekee vain sen, mikä on todella tarpeellista, voi soitinta kontrolloida optimaalisella tavalla.

Soittotekniikan opettelu on kehon rentoutta vastustavien tekijöiden huomiointia, sillä toimiva tekniikka voi aktivoitua vasta rentoutta estävien tekijöiden poistuessa. Esimerkiksi käsi löytää tavoiteasennon luonnollisesti, kun asentoa vastustavat jännitystilat kehossa on havainnoitu ja purettu.

Toimivan toteutustavan löydyttyä soittajan tehtävä on vakauttaa tekniikka harjoittelun kautta. Huolellisten toistojen seurauksena rentoudesta tulee tapa, jota ei tarvitse miettiä.

Kokonaisvaltainen tekniikka

Toisaalta soittotekniikka ei rajoitu ainoastaan fyysisiin asioihin. “Vain teknisenä” (ts. motorisena) näyttäytyvä haaste voi tarkemmin katsottuna sisältää sekä fyysisiä että ajatuksellisia asioita.

Pohjimmiltaan toki kaikki ihmisen toimet ovat lähtöisin ajattelusta. Myös lihasten käyttäminen. Tekniikan kehittyminen vaatii kuitenkin monenlaisia muitakin ajatusprosesseja. Niinpä soittotekniikan konseptia kannattaa laajentaa kattamaan musisointiin käytetyn energian havainnointi ja optimointi kokonaisvaltaisesti.

Suorituksellisten elementtien, kuten soittoasennon, sormijärjestysten, voiman ja nopeuden hiomisen lisäksi taito kehittyy kiinnittämällä huomiota ylipäätään kaikkiin sellaisiin käytännön toimiin ja ajatusmalleihin, jotka edesauttavat taidon aktivoitumista. Nämä ovat vähintään yhtä tärkeitä elementtejä oppimisessa kuin mekaaninen harjoitteiden suorittaminen. Esimerkiksi ajanhallintataito, keskittymiskyky ja pitkäjännitteisyys ovat tärkeitä tekijöitä kehittymisessä.

Miten kannattaa toimia, jotta taito kehittyy?

Pyri ymmärtämään harjoitteen tarkoitus ennen kuin aloitat harjoittelun. Kunnioita ns. yksinkertaisia ja helppoja perustehtäviä. Ensisilmäykseltä “helppo” tehtävä voi olla hyvinkin vaativa, kun tekniseen toteutukseen kiinnittää huomiota.

Havainnoi aktiivisesti koko harjoituksen ajan, mitä kehosi tekee ja minkälaisia jännitystilojan tekemisestä syntyy. Osan soittoteknisistä ongelmista voi ratkaista pelkästään sillä, että on valppaana. Toisaalta useimmat tekniikat hioutuvat vain, mikäli valppauteen yhdistää riittävän määrän harjoittelua.

Minkälaista toimintaa kannattaa välttää?

Älä luota onneen ja lihasmuistiin ennen kuin olet aktivoinut teknisen kyvyn monien harjoituskertojen kautta. Älä siis toimi ennen kuin olet ehtinyt ajatella, mitä olet tekemässä. Muista, että on eri asia soittaa vapaasti tunnelmoiden, kuin kehittää tekniikkaa keskittyneesti.

Mukavaa kevätviikkoa!

Edellinen
Edellinen

Sormijärjestykset

Seuraava
Seuraava

Musiikin perusteet