Musiikin perusteet

Kuivaa teoriaa!

80-90-luvuilla musiikin perusopintojen parissa hikoillessani soittotuntien lisäksi oli pakko käydä musiikinteorian tunneilla. Tunteja odotettiin kauhulla. Kuivaakin kuivemmat nuottikoukerot ja yksin luokan edessä suoritettavat laulutehtävät eivät lapsen mielessä yhdistyneet musiikin iloon mitenkään.

Vai hyödyllistä musiikin hahmottamista?

Mutta ajat muuttuvat. Musiikinteorian tunteja on vuosien saatossa kutsuttu yhä osuvimmin nimin ja opetusmetodit kehittyvät. Musiikinteoria, musiikin perusteet (MUPE) ja musiikin hahmotusaineet tarkoittavat kaikki jotakuinkin samaa asiaa. Nykyään usein suositaan näistä kahta jälkimmäistä, sillä ne kuvaavat parhaiten sitä, mistä on kyse. Kyse on käytännöllisestä ja hyödyllisestä asiasta, ei niinkään teoriasta (vaikka sillekin on toki paikkansa).

Musiikin perusteet (pdf-opas ja ääniesimerkit)
Pikanäkymä
Musiikin perusteet (pdf-opas ja ääniesimerkit)
28,00 €
Lisää ostoskoriin

Kyse on oppiaiheesta, jossa musiikin rakenteita avataan pelkän tunteen ja kokemuksellisuuden sijaan yksittäisinä elementteinä: rytminä, melodiana ja sointuina.

Miksi? Musiikin elementtien hahmottaminen avaa hyödyllisiä ovia. Niiden kautta opit lukemaan ja kirjoittamaan nuotteja, opettelet tehokkaammin uusia kappaleita ja sävellät. Yksi erinomainen hyöty on, että musiikin kuulee syvemmällä tasolla.

Kun opit tunnistamaan, miltä vaikkapa kvintit, terssit, mollit, duurit, seiskat, ysit ynnä muut kuulostavat ja miten niitä sovelletaan käytännössä, näet koko musiikillisen kentän laajemmasta perspektiivistä. Saattaa hyvinkin olla, että alat löytää musiikillista kauneutta myös sellaisista paikoista, joista ennen et sitä löytänyt.

Musiikillinen kommunikointikyky (joka kulkee soittotaidon rinnalla) on olennaisen hyödyllinen kaikille musiikin parissa harrastaville ja työskenteleville. On valtavan kiehtovaa, että vuosisatojen aikana on kehitetty menetelmä, jolla musiikkia voi kuvata varsin tarkasti visuaalisin symbolein ja sanoin.

Kaikki lähtee perusteista

Millä nimellä musiikinteoriaa kutsutkaan, kaikki lähtee perusteista. Tunnistat ja osaat nimetä mm. tahtilajit ja erilaiset aika-arvot sekä ainakin jotkin intervallit ja soinnut. Toki musiikin monimutkaistuessa myös musiikinteoreettisilta taidoilta vaaditaan enemmän, eikä kaikkea voi oppia yhdeltä istumalta.

Perusteiden hallitseminen kuitenkin tarkoittaa sitä, että tiedät mistä on periaatteessa kyse ja osaat ohjata itseäsi oppimaan lisää, jos monimutkaisemmat konseptit kiehtovat. Sinusta tulee musiikillisesti lukutaitoinen!

Jotta pääset taidon kanssa alkuun, tulee sinun hallita Musiikin perusteet.

Tervetuloa oppimaan!

Elias

Edellinen
Edellinen

Soittotekniikka

Seuraava
Seuraava

Voiko nelivuotias säveltää?