Metronomi, harjoittelijan paras kaveri

Tämä kirjoitus on viides osa musisointitaidon elementtejä käsittelevässä blogisarjassa.

Mikä se on?

Metronomi on yksinkertainen laite, joka kohentaa harjoittelun laatua kokonaisvaltaisesti. Yksinkertaisuudestaan huolimatta (tai juuri siksi) metronomin vaikutus porautuu soittotekniikan syväkerroksiin. Se auttaa ymmärtämään musiikin rakennetta, selkeyttää työmaata ja säästää aikaa.

Aihe on laaja, joten jaan tekstin kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa selvitämme syyn sille, miksi metronomi on hyödyllinen apuväline. Seuraavassa osassa (löydät klikkaamalla tästä) pureudumme käyttötapoihin tarkemmin.

Peili, puntti ja valmentaja

Metronomi on kolme asiaa. Ensinnä metronomi on peili, joka paljastaa soittajan teknisen taidon. Kuva voi herättää monenlaisia tunteita. “Voi ei, olen vasta tässä!” tai “vautsi, olen jo täällä!”. Oman taidon raameja tutkiessa on tärkeää sisäistää myös muut asiat, mitä metronomi on.

Toiseksi metronomi on puntti (kuntoiluun verraten). Sopivan kokoisia puntteja käyttämällä treenaaminen on mielekästä ja palkitsevaa, kun kehittymistä voi seurata oman tunteen lisäksi myös numeroina.

Kolmanneksi metronomi on tiukka, mutta kannustava valmentaja. Väsymättä valmis pitämään harjoittelun oikeassa suunnassa, mikäli soittaja valmennettavaksi suostuu.

Vertauskuvien tuolle puolen

Siirrytään vertauskuvista konkretiaan ja sidotaan metronomi musiikkiin. Lähdetään liikkeelle pulssista. Pulssi on se, minkä metronomi soittajalle antaa. Musiikki on ajassa tapahtuva taiteenlaji, joten kaikki musiikki rakentuu pulssin päälle. Pulssi voi olla tasaisesti tai epätasaisesti etenevää, mutta se on musiikin runkona aina.

Mitä hienojakoisemmin soittaja kykenee kytkemään soittonsa tasaiseen pulssiin, sitä korkeammalla tasolla taito teknisesti on. Teknisellä taidolla on musiikkityylistä riippuen enemmän tai vähemmän merkitystä taiteellisesti, mutta puhtaasti teknisessä mielessä taidon mittari on sävelten kontrollointikyky suhteessa pulssiin. Tekniikka ja taide elävät siis yhdessä, mutta toisaalta osittain myös erillisinä olomuotoina.

Ulkoista pulssia (metronomi) vasten soittaessa aktivoituu soittajan eteen erityisen kehittävä haaste. Soittaja joutuu havainnoimaan ja sopeuttamaan tekemistään vasten elementtiä, joka ei ole riippuvainen soittajasta itsestään. Vaikka kiinteään pulssiin soiton sitominen tuntuu aluksi hankalalta ja ehkä rajoittavaltakin, kehittää se tehokkaasti kykyä soveltaa soittajan omaa sisäistäkin musikaalisuutta. Tämä pätee niin vapaaseen soittoon kuin yhteismusisointiin.

Numeroiden arvo

Pulssilla on nopeus, joka ilmaistaan numeroin. Esimerkiksi 60 tai 100 iskua minuutissa. Numerot ovat tärkeitä systemaattisessa harjoittelussa. Havainnollistetaan tätä kuntoiluvertaukseen palaten.

Tavoitteesi voi olla nostaa 50 kg paino, mutta kykenet tällä hetkellä nostamaan 25 kg. Välitavoitteiden hahmottaminen on hyödyllistä päämäärän saavuttamiseksi. Yhdellä harppauksella voimaa ei voi kasvattaa, mutta 100 grammaa painoa silloin tällöin lisäten ja toistomäärät sopivina pitäen tavoitteen voi saavuttaa.

Samoin metronomia käyttäessä määritämme taidolle lähtölukeman. Tekniikkaharjoittelussa 1/8-nuotit saattavat onnistua tasaisesti vauhdissa 60. Tavoitteellisesti (vaikkapa vauhtia 120 kohti edeten) harjoittelemme metronomin kanssa pykälä kerrallaan vauhtia nostaen.

Kun kiinnitämme samalla huolellisesti huomiota olennaisiin asioihin (asento, soiton tasaisuus ja rentous), kehittyy taito hallitusti askel kerrallaan. Metronomi varmistaa, että aivot toimivat jokaisella harjoituskerralla sopivalla haastetasolla ja lihaksiin kehittyy tarvittavat ominaisuudet, joilla tehtävästä voi suoriutua.

Metronomia kannattaa käyttää tekniikkaharjoitteiden lisäksi myös kappaleiden opettelussa sen varmistamiseen, että sävelet ovat todella hallussa. Kun tunnet osaavasi kappaleen sujuvasti, laita metronomi päälle ja tarkasta, missä vauhdissa kykenet kokonaisuuden soittamaan alusta loppuun ns. mekaanisesti. Saat välittömästi palautteen taidostasi.

Nopeuden tuolle puolen

Pintapuolisesti tarkastellen metronomi on sekä tarkkuuden että nopeuden kehittäjä. Toki tärkeitä asioita nämäkin, mutta metronomin todellinen voima ulottuu syvemmälle. Metronomi opettaa ymmärtämään rytmejä. Sekä itsenäisinä yksikköinä että yhdistelminä.

Pelkkä soittovauhti näyttää vain osan kuvasta. Kaksi eri aika-arvoa voivat nimittäin kuulostaa täsmälleen samanlaisilta riippuen siitä, minkälainen musiikin pulssi on. Soittajan tekemien tietoisten valintojen kannalta on tärkeää ymmärtää tarkasti niin pulssin, tempon kuin erilaisten aika-arvojen merkitys ja miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Tiedät, että hallitset vaikkapa 1/8 rytmit tempossa 70, mutta 1/8 triolit samassa tempossa vaativat vielä harjoitusta. On olemassa paljon sellaisia rytmisiä skenaarioita, joiden hallitseminen vaatii ponnistelua. Mikäli kuitenkin ymmärrät haasteen sisällön, vaikket vielä hallitsisi sitä, on puolet matkasta jo kuljettu.

Toimintaperiaatteet

Miten kannattaa toimia, jotta taito kehittyy?

Kannattaa pohtia metronomin merkitystä ja sisäistää sen tärkeys. Näin olet valmis kuuntelemaan, kunnioittamaan ja hyödyntämään palautetta, jonka se antaa. Tee metronomista paras soittokaverisi!

Minkälaista toimintaa kannattaa välttää?

Kannattaa välttää metronomin huolimatonta käyttöä. Jos et sitoudu kuuntelemaan sitä ja et ole valmis etenemään tarvittaessa hitaasti pienin askelin taitoa kehittäen, on metronomin käyttö turhaa. Kannattaa myös malttaa olla olettamatta, että et hyödy metronomista siksi, että osaat soittaa hienosti ilmankin. Metronomi on työkalu, joka auttaa eteenpäin kaikilla taitotasoilla, jos sitä käyttää oikein.

Edellinen
Edellinen

Metronomin käyttötavat

Seuraava
Seuraava

Ulkoa opettelun merkitys