Harjoitteluvauhdin merkitys

Tämä kirjoitus on kolmas osa musisointitaidon elementtejä käsittelevässä blogisarjassa.

Tähtää korkeaan laatuun

Harjoittelijan tulee löytää riittävästi aikaa ja keskittynyt mielentila, jossa ajattelu voi tapahtua sellaista vauhtia edeten kuin taidon omaksuminen edellyttää.

Sopivan harjoitteluvauhdin mittari ei ole se, osutko säveliin. Sävelet voi nimittäin sytyttää soimaan joko heittäytymällä tai hallitsemalla. Edellisessä suoriutuminen on sattumanvaraista ja usein epätarkkaa. Jälkimmäisessä osaat liikeradat luotettavasti. Tällöin sinä hallitset soitinta, eikä soitin sinua. Sopivan harjoitteluvahdin määrittävätkin toteutuksen laatu ja oma tunteesi osaamisestasi.

Sopiva harjoitteluvauhti tuntuu todennäköisesti yllättävän hitaalta. Vauhdin tulee olla sellainen, jossa kykenet kontrolloimaan kaikkea, mitä teet. Kontrollointi tarkoittaa sitä, että rytmit ja sävelet toteutuvat tasapainoisesti. Myös tulkinnan tulee olla sellainen, mitä tehtävä edellyttää.

Ole rohkeasti hidas!

Mikäli sormet eivät suoriudu tehtävästä tai keho muutoin vastustaa (esim. lihasjännittymiä synnyttäen) suoriutumista, on tämä merkki siitä, että harjoitteluvauhti on liian nopea. Tällöin vauhtia kannattaa hidastaa. Muista, että soittaminen ja harjoittelu on ajattelua. Kaikki käskyt keholle lähtevät aivoista. Luo itsellesi tila ja aika lähettää oikeat ja tarkat käskyt. Tällöin harjoittelu on laadukasta.

Sävelet ja soittotapa tulee selvittää tarvittaessa vain sävel tai pari kerrallaan useita toistoja tehden. Vain riittävän toistomäärän seurauksena aivoihin rakentuu reitti, jota kulkien ajatus voi kantaa säveliä eteenpäin sujuvasti.

Pidä mielessä sanonta: “Se joka harjoittelee hitaimmin, kehittyy nopeimmin!”

Toimintaperiaatteet

Miten kannattaa toimia, jotta taito kehittyy?

Ole jatkuvasti tietoinen laadusta, jolla harjoittelet. Laatu tarkoittaa tarkkuutta, tasaisuutta sekä ajatuksen ja kehon rentoutta. Kun kaikki edelliset tapahtuvat yhtä aikaan vaivattomasti, hallitset tehtävän. Merkittävin laatua heikentävä tekijä on liiallinen nopeus. Mikäli yksikin elementti edellä mainituista ei toteudu, kannattaa siis harjoitteluvauhtia hidastaa. Kontrolloidussa harjoittelussa metronomi on erinomaisen hyödyllinen työkalu.

Minkälaista toimintaa kannattaa välttää?

Vältä kaikenlaista kiirehtimistä taidon kehittämisessä. Toimintatapoja kannattaa toki optimoida ja tehostaa, mutta tämäkin palvelee vain yhtä päämäärää: annat riittävästi aikaa niille asioille, jotka harjoitusta tarvitsevat. Etene siis pienin päättäväisin askelin. Huolellisesti rakennettu taito on tukevaa!

Edellinen
Edellinen

Miksi kuunnella (ja soittaa) klassista musiikkia?

Seuraava
Seuraava

Sormijärjestykset