Miksi kuunnella (ja soittaa) klassista musiikkia?
Hyvä kysymys, mikäli klassinen musiikki tuntuu vieraalta!
Pureutumatta syvemmin klassisen musiikin määrittelyyn (joka ei ole aivan yksinkertainen tehtävä) voi sanoa, että klassiset kappaleet ovat kestäneet ajan asettaman testin siksi, että ne ovat taidokkaita. Briljantteja otoksia siitä, mihin ihminen musiikki-ilmaisussa ja teknisessä taidossa parhaimmillaan kykenee.
Klassista musiikkia voi siis lähestyä sekä esteettisestä että teknisestä näkökulmasta.
Tekniikkaa ja taidetta
Soittotaitoa kehittävälle klassinen repertuaari tarjoaa nerokkaasti laadittuja haasteita, jotka ovat samalla musikaalisia ja teknisesti järkeviä. Aikansa mestareiden luomuksia. Merkkipaaluja kulttuurihistoriassa.
Toisaalta esteettisesti klassinen musiikki tarjoaa mitä monimuotoisimpia tarinoita. Tuttuja ja turvallisia, mutta myös vieraampia (joskus hyvin eriskummallisia) seikkailuja. Siinä missä toiset kappaleet virtaavat korvaan vaivatta, toiset vaativat kuulijalta keskittymistä ja merkittävää omistautumista avautuakseen.
Yksi tärkeimpiä klassisen musiikin oppitunteja onkin se, että kaikki musiikki ei ole ns. helppoa ja suoraviivaisesti tajuntaan iskevää. Joskus teoksen sisällön oivaltaminen on pitkä matka, johon kasvetaan matkan edetessä.
Vaivannäkö kuitenkin palkitaan. Tuntemattomilta poluilta löytyy uusia näköaloja, jotka saattavat asettaa kaiken aiemmin koetun uuteen valoon.
Toisaalta voi olla, että osa maisemista jää etäisiksi ponnisteluista huolimatta. Silti taitoa arvostaa, sillä kaikki briljantti tekee ihmiselle hyvää!